Garage Kornegoor, nu “Kornegoor Tweewielers” was de eerste garage in Enter. Velen van ons herinneren zich nog Johan Kornegoor, ook wel “Corrie” genoemd. Ook de naam “Pas-Corrie” viel wel eens. Om te weten hoe het precies zit moeten we een duik in de geschiedenis nemen.
In 1832, als alle eigenaren van onroerend goed te boek worden gesteld in het kadaster staat op deze plek het huis kadastraal bekend onder nummer E 1399. Eigenaar is Gerhardus Hendrik Immink, die in het jaar 1807 als predikant in Enter was gekomen. Deze Immink bezat nog veel meer onroerend goed. Hij woonde zelf natuurlijk in de pastorie aan de huidige Oude Pastoriestraat.
Op E 1399 woonde, gehuurd, Levy Spanjaard die daar in ieder gaval al sinds 1811 een kleine kruidenierswinkel runde. Zijn zoon Salomon heeft later de winkel overgenomen en het pand in 1858 gekocht van Immink.
In 1877 heeft Jan Hendrik Lyendekker het pand aangekocht. Hij was in Rijssen geboren en in 1871 getrouwd met Gerritdina van Uitert. Hun dochter Gerritdina, geboren in 1873, trouwt op 13 december 1900 met Jan Langenhof die eerder getrouwd was geweest met Johanna Vinkers. Jan Langenhof was afkomstig van het erve De Pas, nu Bourgondische Hoeve. Ze gaan wonen in het pand aan de Dorpsstraat en nu weten we dus hoe de naam ‘”Pas” hier kwam. Het is dan nog steeds een kruidenierswinkel.
Gerritdina Leyendekker en Jan Langenhof krijgen drie kinderen, Johannes in 1901, Gerritdina in 1904 en Gerhard in 1907.
Het waren eigenlijk al sinds 1877 twee panden, tegen elkaar aangebouwd. In 1906 is het pand herbouwd. De jongens Johannes en Gerhard beginnen in 1927 een garage. Hun moeder de weduwe G. Langenhof–Leyendekker laat in 1928 direct naast de garage een nieuw pand bouwen waarin ze de kruidenierswinkel onderbrengt, die ze samen met haar dochter Dina (Pas-Dina) drijft.
Voorgevel en plattegrond woning Wed D. Langenhof “Pas Dina”, gebouwd in 1928
Gerhard Langenhof trouwt in Rijssen en begint daar een garage wat later zou uitmonden in de HAVI- autobusdiensten. Johan Langenhof houdt de garage in Enter en neemt een medewerker in dienst in de persoon van Johan Kornegoor. In 1941 overlijdt de schoonvader van Johan Langenhof, Jan de Wilde, die postkantoorhouder was in het pand aan de Dorpsstraat waar nu de Coöp staat.
Johan kan zijn baan krijgen en wisselt het onzekere bestaan als ondernemer voor de vastheid van de PTT. Johan Kornegoor neemt de zaak over en huurt voorlopig het pand. In 1957 koopt hij het pand. Dina Langenhof blijft eigenaar van de kruidenierswinkel ernaast. Later als Dina stopt met de winkel koopt Kornegoor het pand en trekt het bij de garage aan.
De tweewielers worden steeds belangrijker en als na het overlijden van “Corrie” zijn vrouw en zoon en dochter de zaak voortzetten wordt later de garage afgestoten.